jueves, 10 de abril de 2008

ORGANITZACIÓ, GESTIÓ I PROGRAMES PER TREBALLAR LES TIC

Jordi Cases i M. Roser TorrescasanaCASES, J.;TORRESCASANA, M.R.: Les TIC a l'Educació Infantil. 1ª edició. Barcelona: editorial UOC, 2006. En Dossiers did@c-TIC's. ISBN:84-9788-549-X. –CAPTL 4 I 5-

El capítol 4 del llibre fa una reflexió sobre com ha d’organitzar-se el centre per a facilitar la introducció de les TIC com una eina més de treball; no sols es necessària una reestructuració de l’organització de les activitats escolars, sinó també hem de tenir en compte quina és l’organització física que ha de tenir l’escola per fer un bon ús i treballar de manera adequada. Si el que pretenem és dotar a l’escola de noves tecnologies, és fonamental una bona gestió i organització dels recursos digitals per a fer un bon ús educatiu d’aquestos.
Hem de tenir en compte que si introduïm el treball de les TIC a l’aula, la metodologia educativa actual ha de canviar i, per tant hem d’establir quines habilitats, actituds i procediments es treballen mitjançant les TIC. Sembla que per aquesta raó és mes convenient que les aules estiguen dotades d’ordinadors, ja que d’aquesta manera es pot compaginar millor les diferents activitats plantejades a l’aula amb la utilització de les TIC, de manera que aquestes formen part de l’activitat en si mateixa i no canvien d’escenari de treball, cosa que a vegades suposa una ruptura amb les activitats que es fan a l’aula.
És imprescindible que siguen els mestres i en concret l’equip directiu del centre els que creen i implanten un projecte sobre les TIC, establint la millor manera per a distribuir i utilitzar els recursos tecnològics a l’escola i la finalitat d’aquests. Per a facilitar aquesta tasca els autors parlen de la creació d’una comissió d’informàtica, que tindria com a principals funcions : informar als mestres sobre els programes que disposa l’escola, mantenir el material en bon estat ....
.A més a més, és fonamental un bon equipament a l’escola per poder treballar les TIC, es considera que seria ideal que totes les aules contaren al menys amb quatre ordinadors, tenir connexió a la xarxa del centre i a Internet i disposar de perifèrics ( Impressora i escàner ), així com també utilitzar altres aparells com son el canó de projecció, les cameres de fotos, les cameres de vídeo i les pantalles tàctils.
El capítol 5 del llibre ens pot resulta molt útil a nivell pràctic, ja que els autors ens ofereixen informació sobre els programes i recursos didàctics més habituals per al segon cicle d’educació infantil. Amb aquests programes podem treballar les distintes àrees com son el llenguatge amb programes de producció de textos com el Word o Open Office, programes de creació de dibuixos i imatges, de reproducció i modificació de música, programes de creació i realització d’activitats adaptades als nens (jclic), etc. A més ens recomana diversos espais web on podem trobar activitats didàctiques per a treballar amb les TIC a l’aula.
Una vegada llegit el text crec que és important fer una reflexió sobre l’ús de les TIC i és que moltes vegades no ens farà falta tenir molts recursos tecnològics i aparells a l’aula, sinó que és més important estar preparats i saber utilitzar allò que tenim a l’aula donant-li un bon ús educatiu, amb una finalitat ben definida que ens permeta ajudar als nens en el seu desenvolupament i aprenentatge.
Dels recursos als que fan referència els autors hi ha uns quants que ja coneixia perquè tinc dos nens de 7 i 4 anys, aleshores com que pertanyen a l’era digital m’he posat un poc al dia respecte a recursos i jocs que podem trobar a la xarxa, son els següents:
http://www.edu365.cat/infantil/monperunforat/ : en aquesta direcció podem trobar activitats tant per a primària com per a infantil. En el cas concret de les activitats d’infantil estan formades per material audiovisual i activitats que s’organitzen al voltant de tres blocs de continguts: paisatge, societat i éssers vius. En cada bloc hi ha diversos temes amb distints materials com son videos, dibuixos, fotografies i distintes activitats.
http://www.educalia.org/ : pàgina molt interessant amb activitats adreçades tant als nens d’infantil com als de secundaria, on es treballa amb molts valors socials que son fonamentals per al bon desenvolupament dels nens. Trobem jocs interactius en els quals es treballen valors com el respecte, la solidaritat, el reciclatge, etc. També trobem projectes que permeten treballar a distància amb diferents grups, intercanviar informació, etc.
http://www.lestresbessones.com/ : les tres bessones son uns dibuixos molt coneguts pels nens, aleshores en aquesta pàgina podem trobar molts jocs i recursos adaptats als nens que son molt interessant i divertits, tots ells relacionats amb les tres bessones.
M’ha resultat molt interessant l’apartat destinat als mestres, on s’aborden temes diversos relacionats amb l’educació i els nens com per exemple les baralles entre els nens a classe. Les guies ens poden ajudar a resoldre problemes que poden sorgir a l’aula .
http://www.xtec.cat/~aperez83/infantil.htm : pàgina molt interessant amb molts recursos i propostes educatives, experiències i portals infantils on es podem adreçar per a obtenir més recursos o materials educatius.

Tant la lectura del llibre com el seu anàlisi posterior m’ha permet aprendre moltes coses relacionades amb les TIC a l’escola, i la seua importància en la societat actual. Hem d’utilitzar i introduir les TIC a l’escola com una eina més de treball, com un recurs més per a facilitar l’aprenentatge i desenvolupament dels nens, ja que ens permet aprendre treballant totes les àrees del coneixement, al mateix temps que fa que l’aprenentatge siga més significatiu i adaptat al seu nivell; però açò serà possible sempre i quan fem un bon ús educatiu d’aquestes. Per tot això crec que l’etapa d’infantil és un bon moment per a introduir les TIC a l’aula, per integrar-les en totes les activitats que realitzen els nens i que les consideren una eina més de les que utilitzen a l’aula de manera quotidiana i amb normalitat.

No hay comentarios: