jueves, 10 de abril de 2008

LES TIC A L'EDUCACIÓ INFANTIL

Jordi Cases i M. Roser TorrescasanaCASES, J.;TORRESCASANA, M.R.: Les TIC a l'Educació Infantil. 1ª edició. Barcelona: editorial UOC, 2006. En Dossiers did@c-TIC's. ISBN:84-9788-549-X. –CAPTL 1 I 2-


En la societat de la informació en la que vivim, els avanços tecnològics i digitals ens ofereixen gran quantitat d’informació, però hem de ser conscients que informació no equival a coneixement. La societat ha variat molt respecte als nostres avantpassats, la nostra realitat actual és molt distinta i va canviant a un ritme vertiginós aleshores i, en els cas de l’escola en concret, que tradicionalment ha sigut i és l’encarregada de transmetre els coneixements, és necessari adaptar-se als canvis i als nous reptes que açò suposa, incorporant les noves tecnologies per a facilitar eixa adaptació.
Els autors del llibre Les TIC a l’educació infantil, Jordi Cases i M. Roser Torrescasana, partint de l’anàlisi de la importància i necessitat de les noves tecnologies, intenten ajudar-nos a la introducció de les TIC a l’aula com a recurs didàctic i facilitador del procés d’aprenentatge.

Al primer capítol del llibre, els autors reflexionen sobre la conveniència de l’ús didàctic de les TIC des de l’etapa d’educació infantil. Tenint en compte el context històric i social actual, la revolució digital ens afecta a tots i, especialment als nens. Les TIC estan presents en la seua vida quotidiana: telèfons mòbils, ordinadors, MP3 .... ells són els que millor preparats estan per a fer front als canvis que es produeixen en la societat a un ritme vertiginós, aleshores, el nostre paper com a docents és ajudar-los a digerir i traure profit de tot allò que tenen al seu abast.
El treball de les TIC a l’escola es planteja com una necessitat i un repte que hem d’assumir. La societat canvia, aleshores és necessari que nosaltres també canviem i ens adaptem a eixos canvis. Hem de tenir present que en l’ensenyament de les TIC, les bones pràctiques del mestre són fonamentals. Les noves tecnologies ajudaran als nens i milloraran el seu procés d’aprenentatge si els mestres sabem com utilitzar-les.
La introducció de les TIC a l’escola , és molt més que la introducció dels ordinadors al centre, suposa una transformació de la metodologia educativa i és ací on vertaderament està el repte al que ens enfrontem avui en dia.
Al segon capítol es fa una reflexió sobre les TIC i el seu paper a l’escola. Hem de partir de la idea que els nens quan arriben a l’escola ja tenen alguns coneixements sobre l’ús de les noves tecnologies, aleshores podem partir d’aquests coneixements que els nens ja tenen i anar introduint-los en l’ús de les noves tecnologies.
La incidència que les TIC tenen a educació infantil és molta si sabem utilitzar-les adequadament. La millor forma per ajudar als nens a desenvolupar les seues capacitats, és l’estimulació, l’aprenentatge guiat, la interacció amb els altres, aleshores la utilització de les TIC a les aules ens facilita aquest procés, ens ajuda a obrir i ampliar el món dels nens, a establir noves vies de coneixement i comunicació.
Les TIC i la seua introducció a l’aula ajuda a que els nens participen de manera activa, a treballar de manera cooperativa, a col·laborar i ajudar-se uns a altres, a construir els seus aprenentatges individualment amb un ritme personalitzat, sempre contant amb la guia i ajuda del professor. Per açò , és necessari que les TIC tinguen cabuda al PCC, ja que mitjançant les TIC podem treballar continguts curriculars de les tres àrees curriculars de l’Educació Infantil: Descoberta d’un mateix, Descoberta de l’entorn natural i social i Intercomunicació i llenguatge.
Hem de concebre les TIC com una eina més de treball, un recurs que facilita les tasques i el desenvolupament i aprenentatge dels nens, que pot ajudar als nens a “aprendre a aprendre” de manera autònoma.
Ara bé, les TIC impliquen un canvi en la forma de treballar del docent, que adopta un paper més de guia o preparador que de transmissor de coneixements. Suposen també un canvi en l’organització del centre, ja que implica organitzar tant els horaris com els espais físics a l’aula, per tal que les activitats que realitzen amb les TIC es vegen integrades dins del treball quotidià, siguen motivadores i fomenten el seu aprenentatge. La introducció de les TIC a l’aula suposen canviar la manera de treballar dels cicles i de l’equip docent, ja que implica major treball en equip per a coordinar les tasques i aconseguir millors resultats. L’ajuda i l’aportació de diferents idees i coneixements d’aquells mestres que coneixen més del tema suposa una millora en l’ús de les TIC a l’escola i una acceptació d’aquestes . Tots aquests canvis han de formar part del treball en equip i la cooperació i col·laboració entre tots que permetrà seleccionar, organitzar i estructurar tota la informació i material del que disposem.

No hay comentarios: